skip to main | skip to sidebar
kehidupanku..

Ya Allah hidup ini byk likunya, ada pahit, ada manis, semuanya atas kebenaranmu Ya Allah....

RSS

manusia ni tidak lah sempurna, begitu juga diriku yang lemah dan daif dengan keimanan dan tiap2 hari jiwa ini meradang, meronta mencari dimana iman yang manis lagi suci itu, KU iNgInKaN KeReDhaAnMu Ya AllAh...!!!!!

Facebook Badge

Alang Shafirah

Create Your Badge
  • Giveaway by Han

    Giveaway by Han

    Baca Quran disini

    Quran Explorer - Interactive Audio Recitations & Translations

    Follow Ya?

    PosTiNg DiaRy

    • ► 2018 (1)
      • ► January (1)
    • ► 2017 (2)
      • ► June (1)
      • ► March (1)
    • ► 2016 (2)
      • ► August (1)
      • ► May (1)
    • ► 2015 (17)
      • ► November (1)
      • ► August (4)
      • ► July (8)
      • ► June (1)
      • ► May (1)
      • ► April (1)
      • ► March (1)
    • ► 2014 (26)
      • ► October (1)
      • ► September (1)
      • ► March (3)
      • ► February (10)
      • ► January (11)
    • ▼ 2013 (65)
      • ▼ December (23)
        • Tahun baru (1/1/2014)
        • makan untuk penutupan akhir tahun team HN ARCH DES...
        • Segmen : Jom Blogwalking
        • pujuk hati..
        • 1st ikut jumpa client.
        • MINI GIVE AWAY BY T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 6
        • Ini kisah aku..
        • "Real Giveaway by Arrien Amani"
        • End Year Giveaway by Sabrina SA & Nur Farizah!
        • Segmen Sahabat Selamanya II by Diyanahani
        • Zahra Bakar Collection Giveaway
        • kisah hari ini
        • Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com
        • t-shirt bahasa terengganu
        • Gempar..! Prining/sulaman T-shirt murah di Teluk P...
        • Simple Giveaway by Licha
        • First Giveaway by Han
        • UTHM - buka permohonan ijazah
        • 5/12/2013 - PELAJAR KRITIKAL SUDAH DI HANTAR DI HU...
        • kek puding karamel pelangi (3 OWNER)
        • kek cheese meleleh (2 OWNER)
        • mangsa kritikal menunjuk respond yang baik
        • Mangsa kritikal sudah berpindah wad biasa.
      • ► November (20)
      • ► October (17)
      • ► September (2)
      • ► August (2)
      • ► May (1)
    • ► 2012 (15)
      • ► November (1)
      • ► September (5)
      • ► July (2)
      • ► June (1)
      • ► May (3)
      • ► April (1)
      • ► February (1)
      • ► January (1)
    • ► 2011 (8)
      • ► October (1)
      • ► August (1)
      • ► July (1)
      • ► May (1)
      • ► April (1)
      • ► February (1)
      • ► January (2)
    • ► 2010 (21)
      • ► November (1)
      • ► October (1)
      • ► July (1)
      • ► June (5)
      • ► May (1)
      • ► April (3)
      • ► March (3)
      • ► February (6)

kek cheese meleleh (2 OWNER)

6:41:00 PM |

amik dari blog ini

RESEPI SHOW CHEESE CAKE / KEK KEJU MELELEH

BAHAN-BAHAN :

UNTUK KEK

-100 g tepung hongkong (husna guna tepung gandum)*
-60 g tepung jagung*
-1 sudu kecil baking powder*
-1 sudu besar ovalette
-100 g gula kastor
-4 biji telur (husna guna telur gred A)
-2 biji kuning telur
-50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
-75 g mentega cair
-sedikit esen vanilla (husna lupa nk letak td.. aishh.. yg ni nk letak xpe, xnk letak pom xpe..)

antara bahan-bahan utk kek.. telur tu jgn lupa cuci bersih-bersih sblm guna taw =)
CARA :

1.ayakkan dahulu bahan yg bertanda *.
2.campur semua bahan di atas kecuali mentega cair. pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. putar lagi, sebatikan.


3.sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dengan sedikit butter.


4.bakar dalam oven pada suhu 150C selama 45minit. guna api atas dan bawah.

sebelum dibakar

hasilnye... selepas dibakar..

UNTUK KRIM

-250 g cream cheese
-120 g susu pekat manis
- 50 ml UHT whipping cream

(satukan ketiga bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)

update : 15/11/2013
HARGA : RM75.00 (BAKERY)
HUSNA BELI YG DH SIAP DIPOTONG/DITIMBANG DALAM RM12.

UNTUK TOPPING

-1 buku HIMELT CHEESE dalam 250g (sesuai untuk snow cheese cake, roti, sandwich, burger dan pelbagai kegunaan kerana ianya adalah 'HEAT STABLE CHEESE')

(parut.. dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan)

CARA PENYEDIAAN :

1.kek yg dimasak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi kepada 2 keping, husna bahagikan kepada 2 keping guna benang.

2.sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.


3.sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
4.akhir sekali, taburkan HIMELT CHEESE yg telah diparut tadi keseluruh kek sebagai topping.
5.sebelum di makan.. masukkan dalam peti ais dulu yee.. dalam 1-2 jam. lepas tu baru potong.

setelah dipotong...
hasilnye.. kek sgt2 lembut

selamat mencuba !


resepi dari org lain (facebook)

  • RESEPI KEK CHEESE CAIR MELELEH....

    Resepi Cheese Cake
    sumber : Rohaimi Ahmad

    Bahan2 :
    200gram cream cheese x kisah guna TATURA CHEESE/PHILADHEPIA CHEESE
    300ml susu segar@susu cair
    100gram mentega @ marjerin
    100gram tepung gandum
    100gram gual halus
    4 biji telur saiz A
    1st esen vanila
    1st jus lemon (x bubuh pun xper)

    cara2nya :

    1. masukkan susu segar dalam periuk. masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand wisk. masukkan pula marjerin, kacau lagi sehingga cair, padamkan api dan ketepikan.
    2.asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. - meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia x jatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
    3. didalam bekas lain yang lebih besar, pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika... ayakkan tepung sedikit semi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul - kacau menggunakan hand wisk dengan perlahan
    4. akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan esen vanila/jus lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand wisk tapi gaul dgn perlahan2)
    5. masukkan adunan kek di dalam acuan. pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek.
    6. bakar pada suhu 150'c guna api ATAS BAWAH selama 1 jam @ sehingga btul2 masak dan meggunakan kaedah bain marie (loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
    7. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja
    8. biarkan kek didlm loyang nmpk lekang barulah senang dikeluarkan dan dptlah tepi2 kek yg licin gitu... JGN GATAL TGN NAK MENCUNGKIL2 TEPINYA... KANG COMOT X LICIN LAK TEPI2 KEK TU..
    9. simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimakan time keknya sejuk.

    resepi cream cheese cair meleleh
    sumber : Rahel blogspot

    250gram cream cheese
    120gram susu pekat manis
    50ml UHT Whipping Cream (Anchor)
    *mix semua bahan diatas hingga sebati, adunan ini mmg cair

    untuk hiasan :
    1 buku (250gram) cheddar cheese, diparut

    cara penyediaan :
    1. kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping, tuangkan cream cheese diatas kepingan pertama, lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheese tadi.
    2.paruttkan cheddar cheese diatas kek.

    TQVM SIS ROHAIMI & SIS RAHEL

    SELAMAT MENCUBA

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Posted by herm..diri ini yg lemah

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Copyright 2010 kehidupanku...All rights reserved.Powered by Blogger
Presented by Jansport, San Jose Hotels, SharePoint Server, Designed by Dedicated Server.