RSS

Travelog - GUANGZHOU China (TIPS BACKPAKERS)

Assalamualaikum semua sahabat para pembaca..
apa khabar semua..?? diharap sihat sejahtera ye,..??
dah lama alang x update Blogger ni
Alhamdulillah, 4 march 2017 - 8 march 2017 baru-baru ni alang dan kawan2 dah sampai ke china..

Nak diceritakan awal travel kami rancang nak pergi 6 org (alang, ateh, maisarah, tika, memey dan aien)
tapi lepas aje booked tiket, tika dan maisarah bagitahu x dapat join kami sbb ada masalah tertentu..

so team kami tinggal ber empat..
Mula2 frust gak, last2 Allah izin dpt kembali semangat aku..

Byk blogger aku research cara perjalanan ke suatu tempat ke suatu tempat menggunakan train semta waktu diguangzhou..

2 minggu sebelum fly, tiba2 ada lagi 2 kenalan nak ikut, nk hilangkan strest katanya..
so team kami kembali jadi 6 org..

So, flight kami jam 5.15am (4.3.2017), perjalanan makan masa 5 jam, so jam 9.15am dah sampai ke guangzhou..

DI INGATKAN, KALAU BACKPAKERS NI MEMANG SANGAT LETIH, DENGAN JALAN TAK KENAL, BANYAK JALAN SESAT, SO KORANG YANG JENIS :
- TAK BOLEH BERSABAR TU
- JENIS MOOD SUKA NAK MARAH
- JENIS CEPAT LETIH
- JENIS NAK IKUT KEPALA SENDIRI (TAK NAK IKUT CAKAP SEBULAT SUARA)
- JENIS BANYAK KARENAH

disarankan jangan join backpakers, tp amiklah travel agensi..
(Alang ckp ttg benda yg atas tu berdasarkan pengalamn sendiri)

Tahu x? KOS total semua perbelanjaan flight, hotel, makan, luggage alang habis cuma RM1278.45 shaja..
harga belum termasuk visa china (Harga Visa ni bergantung pada agent, majoriti agent kt Kuala Terengganu ni amik RM200, Tapi alang punya dpt RM150 aje..)

Internary semua alang yg buat, so nanti alang update gambar ye, mana2 korg yg rasa nk ke guangzhou menggunakan 100% train metro subway tu, boleh guna internary alang buat ni..


Page 1 

Page 2

Sebenarnya, ada satu hari tu kami nak ke masjid saad abi waqas, tapi kami tersesat sampai berjalan hampir 1 jam setengah tanpa rehat.. nanti alang update gambar sambil cerita satu persatu..
Ini masa dalam kawasan makam masjid saad abi waqas

Ini kat depan masjid abi waqas

Ini masa dekat Yuxiue Park (Taman Yuxiue yang ada patung kambing tu)

Ini waktu di xiaobei (Ini kami tersesat sebenarnya then terjumpa restoran makanan halal)

Kat depan train subway metro


Sebenarnya nak cerita dan upload lagi gambar, tapi komputer ni buat hang plak tang gambar.. SubhanaAllah menguji kesabaran betul..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment