RSS

Belajar di tempat baru TTITC (Terengganu Timber Industry Training Centre)



Assalammualaikum dan salam sejahtera dan salam satu malaysia..hehe..^_~
  • Lama da tak update Blog aku yang tak seberapa cantik ni. Hari ni aku nk menaip nak cerita kisah aku belajar kat tempat baru ni dan jugak dalam bidang yang berlainan. Kali ni aku amek skm iaitu sijil kemahiran malaysia walaupun aku lepasan diploma.
  • tapi aku tak kesah orang nak cakap apa, yang penting pengalaman tu, orang yang mengata tu sendiri tak ada pengalaman macam aku ni.
  • Walaupun aku amek kursus Vokasional Training Officer (VTO) iaitu kursus untuk melahirkan tenaga pengajar vokasional mengikut bidang aku sendiri iaitu sains komputer Multimedia, aku jugak boleh belajar bidang lain..
  • aku rasa untung dan bersyukur sangat, yelah kat tempat lain tak kan ada camni.
  • hari ni aku join kelas ukiran, aku ukir sekuntum bunga menggunakan kayu, nanti aku kongsikan kat sini untuk tatapan korang, tapi ni bukan 100% aku buat, sbb baru hari ni belajar, dua orang yang tolong aku siapkan bunga ni, iaitu cikgu pratikal kat sini, cikgu Meru dan adik dari bidang perabot perkayuan, amin sport light. Diorang bersungguh betul nak ajar aku ngan kawan baru aku nina..
  • best ow belajar kat sini, sesape rakyat terengganu yang masih duk menganggur kat luar sana, datang la belajar kat sini, kos aku ni, tahap kelulusannya adalah minimum sijil vokasional tahap 1 & 2, dan maximum diploma, belajar 3 bulan, 6 bulan pratikal sebagai pengajar mengikut bidang masing2. cam aku Diploma sains komputer multimedia, so aku kuar nanti aku jadi pensyarah bagi sijil multimedia atau setaraf dengannya. faham? bagi orang luar tu, ada satu tempat dekat syah alam, tak silap aku nama dia CIAST
Detail pasal TTITC: http://teganukita.blogspot.com/2011/07/ttitc-bayar-pampas-rm140500.html
Detail pasal CIAST: http://www.ciast.gov.my/webciast/index.php/en/courses/skmt3vto




Ni Syafie (Peie)
Ni bdk2 kelas aku, Faiz, Yen, Li & Zulfakar.
Amboi paeh kalut jek nak balik awal, tengok li relax je..hehe...(kalo paeh terbaca sori ye?hehe..)
Ni diorang syok duk siapkan asigment skali ngan main game & tgk citer.hehe.. kat blkg hasif, ayie, wan & peie..hehe..bakal cikgu2 sume nie..hehe..

kalo da namanya syok, camtu la jadinya..lagi2 peie, faiz & wan tu tak sedow da nina shot gmbr,,haha..lu kena beb..hehe..fazil yg kat atas tu, tumpang kaki skali tgk citer..
Kelas ukiran.. Ni cercuit ukir, cantik kan??rugi kalo tak belajar..
Ni yen..syok duk wat keje..
Kawasan sekitar TTITC..dalam hutan..udara fresh pagi ow...udara hijau..
tangan terluka lepas mengukir kayu, tapi tak pe, cedera sikit boleh sembuh, tapi pengalaman tu selama-lamanya ingat.

Ni la hasil ukiran..camne??okey tak?
Ni masa aku duk ngukir.. aku mintak imah yang shotkan,.saje nk kongsi kat korang sume.
Tak siap sepenuhnya lagi, tapi okey la, dah nampak rupa... nanti aku arap aku akan cekap.. nak ukir nama umi & abahlah pasni, tak cantik xpe janji ikhlas.
ni kumpulan aku masa orintasi..hehe..muka tak bole bla..maklumlah tak berapa nak kenal orang..hehe,.nak tgk byk ag gmbr masa orintasi boleh bukak kat fb ttitc.
Ina shot gmbr curi, nasib baik sempat kilas muka & senyum..hehe..snyuman pagi..
Imah(rahimah yahuda) umo 20tahun, tapi aku tak rasa dia adik aku pom..hehe...
Ni kak sa.. wan syahirah.. kak sa lembut je orangnya..tua setahun dari aku.
ni aku dan ina (shanina) pun sama umo dengan imah. nakal skit ina ni, suka amek gambar curi orang, tapi baik orangnya..huhu...ina ni lah yang join kelas mengukir skali ngan aku.:-p

Ni pom gambar curi..pape pom pada sesape yang tak dapat merasai pengalaman macam aku ni, dah dapat peluang nanti masuk lah, peluang hanya sekali, walaupun pinjaman 5ribu pun xpe, asalkan masa depan cerah. bersusah dahulu, bersenang kemudian....

  • Kebaikan lalui pengalaman di TTITC dalam bidang VTO ni, aku rasa boleh belajar banyak benda, yelah masing2 ada bidang masing2, kita boleh belajar dengan diorang. macam aku, tahu guna photoshop, aku ajar sume orang yang tak tahu guna photoshop, cam ina, aku ajar sampai dia pandai guna.. dalam kelas aku ni ada yang amek kursus air cond, pembangunan, jurutera, eletronik & mcm2 lagi,.
  • sebelum aku masuk ni, aku ada ajak dua orang kawan aku join, tapi dia tak nak, alasannya sebab pinjaman, ada yang cakap tak relate ngan bidang dia.. takpe la, diorang nak aku berjaya sorang diri..:-(
  • Rezeki kat tgn Allah, ape2 pom InsyaAllah, arap2 sume berjaya dan aku arap aku cepat dapat kerja menjadi pengajar bagi vokasional ni.. Korang pun doa kan aku k?Amin.
Menuju kejayaan di ibaratkan seperti menaiki tangga iaitu relate dengan berjaya dimulai secara perlahan, tidak ada yang berjaya terus tanpa melalui dibawahnya kecuali dia naik lif (ikut kerja syarikat keluarganya sendiri)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

sUeha sheHa said...

da nk joint... tp xtahu nk rujuk kat ane...

anuar said...

dah memohon..tapi tak tahu la bila dapat pangilan masuk ke ttitc.

herm..diri ini yg lemah said...

sueha: owh... boleh call sepupu saya faizul : 0199680768 dia designer TTITC kat sana..
anuar: hehe..mohon kat mana??okey la tu, blh timba ilmu kan..??

abe ropi said...

rindu nye ak kt tmpat ni...dh lame x prgi...ak bljr kt cni thun 2008...dgar kate kwan ak nusi dh jd ckgu kt cni....

herm..diri ini yg lemah said...

abe ropi: ha'a nusi tu dah jadi cikgu.. siap ada gewe lagi.. bekas student dia jugak gewe dia.. hehe...

abe ropi said...

ade no ckgu nusi?lame dh x brhbung ngn die ni...

herm..diri ini yg lemah said...

abe ropiL hehe.. xdok pulok no telefon dia.. ambe pun dekat dua tahun dh habis ttitc.. tp masa ambe masuk ttitc ow mmg nusi tu baru jd cikgu.. FB dia ada : https://www.facebook.com/nusie.sanusi?fref=ts

Post a Comment