RSS

kerepek popia pedas vesi alang Shafirah

Assalammualaikum Semua.
Lama sgt alang tak update blog ni.
ok, ad story nak citer

sebelum ni sokmo tengok fyna zuki buka tempahan kerepek popia pedas, so oder la jugak..
perghh.. lps oder tu, terus warga opis perangkaan jd gila kt kerepek ni, tiap hari ad je oder.
dua kali 10 balang ke atas sokmo oder..

harga 1 balang RM12.

Alang sendir dh 7 balang dh oder.
total sume dah RM84 belanja alang untuk popia pedas ni.

ok, ada idea, apa kata cuba buat sendiri.

kulit popia lebihan masa raya hr tu ada lagi, so buat terus semalam..
Alhamdulillah, dua adik lelaki alang rasa, diorg ingat alang beli lagi.

Ok Harga untuk bahan2 =
~ alang guna 1peket kulit popia yang bersamaan 1KG kulit popia yang berharga RM3.90
~ serbuk lada jenama babas yang 2.5 gram RM4++ (beli babas sebab bau kerepek fyna tu mcm yg babas punya)
~ Gula kasar sekilo baru RM3.00
~ garam (pakai yg rumah punya je)
~ minyak (pakai rumah punya je)

Ok, cara2 =
1) gunting kulit popia petak 4 segi dan lepas tu goreng sampai garing
2) amik 1 bekas, campurkan bahan2 rempah iaitu
        ~ 1 sudu teh garam halus
        ~ setengah kilo gula kasar
        ~ 5 sudu besar serbuk lada
3) siap tu, gaul kulit popia dgn bahan rempah.
4) siap.Rasa dlu cmne, kalo dh ckup rasa, blh simpan dlm balang. kalo x cukup rasa, tambah gula kasar.

ok, alang punya dapat 2 balang setengah.
so, cuba kita berapa dh kita jimat untuk kerepek popia ni.?
selamat mencuba ya.

Ok. percubaan pertama. Gula byk gila seh.. haha..

Ni 2 balang setengah tu,. selamat mencuba ye.?

kerepek ni memang sedap gila dan sgt menghantui sume org yang pernah makannya..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment