RSS

ROTI SOSEJ AYAM

 ROTI SOSEJ AYAM ( COPY DARI SINI)
Bahan untuk doh :
  • 300gm tepung gandum
  • 80gm mentega
  • 150ml susu segar
  • 1/2 sudu teh yis kering (ibu roti)
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar gula
Bahan-bahan lain :
  • 1 biji kuning telur untuk sapuan atas roti
  • 10 batang sosej ayam
Cara membancuh doh :

  •  campurkan yis kering/ibu roti bersama tepung, garam dan gula. gaul rata
  • lubang kan di tengah masukkan telur dan gaul rata
  • masukkan mentega dan gaul rata
  • masukkan susu dan uli sehingga menjadi sebuku doh yang lembut
  • perapkan sehingga doh naik 2 kali ganda
Cara menyediakan Roti :
  • Mula-mula ambil sebuku doh dengan berat lebih kurang 80gm
  • torak sehingga nipis seperti gambar di atas
  • letakkan sosej di tengah-tengah dan kerat doh seperti di atas
  • kemudian selang selikan seperti gambar di atas sehingga habis
  • setelah itu sapukan telur di atas doh
  • tunggu 20 minit atau doh naik sedikit dan bakar dengan suhu 180'C selama 30 minit atau keperangan angkat dan hidangkan!
TENGG!!! TARRAA!!!
ROTI SOSEJ AYAM
ROTI SOSEJ AYAM
 ROTI SOSEJ AYAM 
 YUMMYY!! YUMMY!!
YUMMY!!! MOLEK JERK TERSENTIL SOSEJ TU KAN... I LIKE..:):)
SELAMAT MENCUBA!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment